Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ale co najważniejsze - bardzo smaczna :) Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się w ustach a cebula i gorczyca przyjemnie chrupie podczas gryzienia.
Składniki
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki musztardy
francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
naturalnego
- 1 czerwona cebula
- szczypta czarnego pieprzuDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Filety śledziowe wymoczyć ( czas moczenia zależny jest od
tego jak bardzo śledzie były słone przed moczeniem i jaki efekt chce się
uzyskać - jest to sprawa tak naprawdę
indywidualna ). Po wymoczeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w
kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem. Sos
wymieszać z cebulą oraz śledziami. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki.
Życzę smacznego.
5 komentarze:
U nas śledzie są bardzo drogie, ale patrząc na przepis to chyba skusze się je kupić :-) Potrawa wygląda super :-)
Uwierz mi - w tej formie warte są swojej ceny :)
Uwielbiamy śledzie, fajny przepis, do zrobienia! :)
Bardzo lubię sos musztardowy, ale z rybką jeszcze go nie próbowałam. Ciekawy przepis :-)
polecam :)
Prześlij komentarz